De financiële wereld in een oogopslag. Richtinggevend. Opiniërend. Begrijpelijk.
Lees elke week de column Salomons inSight.
Roelof Salomons, beleggingsstrateeg van BlackRock Nederland, volgt de financiële markten op de voet en analyseert de krachten die van invloed zijn op beleggingen. In zijn column Salomons inSight gaat hij elke week in op actuele ontwikkelingen die voor Nederlandse beleggers van belang zijn.
Abonneer je op de nieuwsbrief om geen column te missen!
Een anker
En we zijn er weer! De wekelijkse column op dinsdag is terug. Maar dan zonder alliteratie en zeker geen Salomonsoordeel. Het idee achter de column blijft hetzelfde: een korte, heldere beschrijving van de toestand in de wereld, een toegankelijke uitleg van macro-economische ontwikkelingen, en een visie op de financiële markten. Na de lange pauze is de titel van deze eerste Salomons InSight zeer toepasselijk: het anker. Het doel van deze column, en iets waar beleggers in deze volatiele markten duidelijk behoefte aan hebben.
- De macro-economische omstandigheden blijven gunstig; het nemen van beleggingsrisico loont.
- Het gaat goed met de economie – de inflatie daalt terwijl beleidsmakers blijven stimuleren.
- Cruciaal verschil met eerdere cycli is dat aanbodschokken doorslaggevend zijn en blijven.
Banengroei in VS aanhoudend sterk
Bron: BlackRock Investment Institute, US Bureau of Labor Statistics en Haver Analytics. Oktober 2024. Opmerkingen: De grafiek toont de maandelijkse veranderingen in de Amerikaanse werkgelegenheid, het gemiddelde over de laatste drie maanden en een schatting van de “steady state” werkgelegenheidsgroei. Deze schatting houdt rekening met een verwachte daling van de groei als gevolg van de vergrijzing van de bevolking.
2024 heeft zich ontpopt als een jaar van vele gezichten en continu wisselende thema’s. Van enthousiasme over kunstmatige intelligentie (AI) tot zorgen over uitgaven van grote technologiebedrijven. Van recessievrees tot vertrouwen in de veerkracht van de economie. Van hoop op renteverlagingen tot oplopende zorgen over inflatie. In een dergelijke achtbaan is een anker van belang. Terug naar de schoolbanken.
Aanbodschokken dominant
Economie gaat over schaarste. Over vraag en aanbod. Jarenlang volstond het om te weten hoe de vraag zich zou ontwikkelen, omdat het aanbod toch overvloedig was. Die tijden zijn voorbij. De afgelopen jaren zagen we al dat aanbodbeperkingen bijdragen aan langdurige inflatiedruk. Wen er maar vast aan. Dit is namelijk geen typische economische cyclus, maar een wereld gevormd door aanbodbeperkingen. Een voorbeeld? Denk aan de demografie. Vergrijzing leidt tot een gebrek aan arbeidskrachten en dat stuwt de lonen omhoog.
De stijging van de werkloosheid in de VS in de zomermaanden werd niet veroorzaakt door ontslagen, maar door immigratie wat het aantal beschikbare arbeidskrachten deed stijgen. Nu het werkloosheidspercentage weer is gedaald, hebben beleggers hun verwachtingen voor renteverlagingen enigszins bijgesteld. De loongroei is afgezwakt, wat de inflatie heeft getemperd. Dit effect zal echter van korte duur zijn: De immigratie zal waarschijnlijk terugvallen naar het gebruikelijke niveau en zal niet langer de krimp van de beroepsbevolking door vergrijzing kunnen opvangen, wat de inflatie weer kan aanjagen.
Investeringen, onder andere in artificiële intelligentie, zullen vermoedelijk leiden tot een hogere productiviteit, wat de inflatie ook kan temperen. Die veerkracht is al weerspiegeld in de sterke bedrijfswinsten in de VS. En de verwachting is dat het optimisme zich zal uitbreiden buiten de technologiesector. Naar sectoren die bijdragen aan de uitbouw van AI, zoals energie- en nutsbedrijven, vastgoed en de maakindustrie. Al met al een reden om – ondanks de hoge waarderingen – positief te blijven op Amerikaanse aandelen. Analisten voorzien een winststijging van 20% voor de Amerikaanse technologiebedrijven, terwijl ze voor de rest van de markt een groei van 8% verwachten. Kom daar in andere regio’s maar eens om.
Investeringen en productiviteit
Bron: BlackRock Investment Institute. Toelichting: De grafiek toont de jaarlijkse bijdrage van eerdere technologieën aan de bbp-groei in de VS (en VK voor stoom). De schattingen voor informatie- en communicatietechnologie, elektriciteit en stoom zijn afkomstig uit economische literatuur: Crafts (2021). De uitgaven die nodig zijn voor kunstmatige intelligentie (AI) en de transitie zijn een schatting van BII, gebaseerd op extern onderzoek naar investeringsvereisten voor datacenters en het BII Transition Scenario.
Tot slot mogen de geopolitieke spanningen niet onvermeld blijven. De impact van het conflict in het Midden-Oosten op de markten is tot nu toe beperkt gebleven, maar kan toenemen als de situatie verder escaleert. Daarnaast zijn de verkiezingen in de VS al over een maand. De uitkomst is ongewis. Het verschil in beleid tussen de kandidaten is voer voor een latere column. Een conclusie kunnen we alvast trekken: Het begrotingstekort zal toenemen.
Oplopende schulden in een aanbod-gestuurd klimaat betekent dat de rol van langlopende obligaties in portefeuilles kan veranderen. De schokken die de inflatie teweegbrengen stuwen namelijk ook de rente. Traditionele staatsobligaties beschermen dan minder tegen volatiliteit. Zocht u een anker? We zullen verder moeten zoeken.
Groet,
Roelof
Risicowaarschuwingen
Beleggingsrisico. De waarde van beleggingen en de opgebrachte inkomsten kunnen zowel dalen als stijgen. Het is mogelijk dat beleggers hun oorspronkelijke inleg niet terugontvangen.
In het verleden behaalde resultaten geven geen betrouwbare indicatie van het huidige of toekomstige rendement en dienen niet als enige criterium te worden genomen bij de selectie van een product of strategie.
Veranderingen in de wisselkoersen tussen valuta’s kunnen ertoe leiden dat de waarde van beleggingen stijgt of daalt. Deze schommelingen kunnen bijzonder sterk zijn bij een fonds dat blootstaat aan een hogere volatiliteit en de waarde van een belegging kan plotseling en zeer sterk dalen. De fiscale regelgeving waaraan beleggingen onderworpen zijn en de hoogte van de belasting kunnen in de loop der tijd wijzigen en hangen af van de persoonlijke omstandigheden van de belegger.
Belangrijke informatie
Dit is een marketinguiting.
In de Europese Economische Ruimte (EER): uitgegeven door BlackRock (Netherlands) B.V., dat een vergunning heeft verkregen en onder toezicht staat van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Officiële zetel: Amstelplein 1, 1096 HA, Amsterdam, tel: 020 – 549 5200 /+31 20 549 5200. Ingeschreven in het handelsregister onder nr. 17068311. Om u te beschermen worden telefoongesprekken doorgaans opgenomen.
Alle in dit document vermelde researchgegevens zijn verstrekt door BlackRock en kunnen door BlackRock inmiddels voor eigen doeleinden gebruikt zijn. De resultaten van dergelijke research worden slechts incidenteel verstrekt. De hier geuite visies vormen geen beleggingsadvies en kunnen aan verandering onderhevig zijn. Ze weerspiegelen niet altijd de gezichtspunten van een bepaalde onderneming binnen de BlackRock Group of van een afdeling daarvan en de juistheid ervan kan niet worden verzekerd.
Dit document is uitsluitend opgesteld ter informatie. Het vormt geen aanbod of uitnodiging om te beleggen in een van de fondsen van BlackRock en is niet opgesteld in verband met een dergelijk aanbod.
© 2024 BlackRock, Inc. Alle rechten voorbehouden. BLACKROCK, BLACKROCK SOLUTIONS en iSHARES zijn handelsnamen (trademarks) van BlackRock, Inc. of daaraan gelieerde ondernemingen. Alle andere handelsnamen (trademarks) zijn van de respectievelijke eigenaren.
MKTGH1024E/S-3926150