Direct naar de content
Dit artikel wordt u aangeboden door CBRE Investment Management
De redactie van Pensioen Pro draagt voor deze inhoud geen verantwoordelijkheid.

Impact maken met vastgoed begint met regie

Investeren met impact heeft een dominante rol gekregen naast rendement en risico. Een ontwikkeling die vraagt om vermogensbeheerders die begrijpen hoe je ambities vertaalt naar concrete en toekomstbestendige investeringen. 

Paul Oremus, Country Manager & Fund Manager bij CBRE Investment Management, ziet een duidelijke verschuiving: “Onze beleggers verwachten meer dan alleen financieel rendement. Ze willen dat hun investeringen bijdragen aan een betere leefomgeving, een kleinere ecologische voetafdruk en meer maatschappelijke cohesie. Hierdoor hebben vermogensbeheerders de afgelopen jaren een veel actievere regisseursrol gekregen. We schuiven eerder aan tafel, denken strategisch mee in de ontwikkeling en kijken met een exploitatiebril naar wat nodig is om impactambities ook daadwerkelijk haalbaar te maken.”

Regisseur in de Keten

Om impact te maken, is het cruciaal dat de hele keten optimaal samenwerkt. Dit vraagt om leiderschap, niet om een positie aan de zijlijn. Architecten, stedenbouwkundigen, ontwikkelaars en aannemers werken binnen een strategisch kader dat is afgestemd op de langetermijnvisie van investeerders.

“We geloven sterk in de kracht van ontwerp en innovatie, maar uiteindelijk moet alles bijdragen aan het grotere doel: het creëren van duurzame, toekomstbestendige en financieel gezonde vastgoedprojecten. Als vermogensbeheerder bepalen wij de richting en zorgen we ervoor dat alle betrokken partijen dezelfde ambitie nastreven.”

Een cruciaal onderdeel in de regisseursrol is het op tijd aan tafel zitten met alle stakeholders, om ervoor te zorgen dat duurzaamheids- en inclusiviteitsambities vanaf het begin worden geïntegreerd. En ook is de exploitatie op lange termijn een belangrijke factor. Impactvolle investeringen zijn immers niet alleen een kwestie van ontwerpen en bouwen, maar vooral ook van beheer en exploitatie. Een leefbare, inclusieve en duurzame plek vraagt om monitoren, bijsturen en investeren in het bouwen en onderhouden van hechte woon- en leefgemeenschappen.

Een voorbeeld in de portefeuille van CBRE Investment Management (CBRE IM) is Rhapsody in de Kolenkitbuurt in Amsterdam. Voor dit project werkten we samen met Tangram Architecten en maakten we al in 2014 expliciete ESG-keuzes. Dit resulteerde niet alleen in een energieneutraal wooncomplex, maar in een plek die draait om leefbaarheid, sociale cohesie en verbondenheid van buren en buurt. De combinatie van slim ontwerp, community-building en lange termijn beheer heeft ervoor gezorgd dat dit project niet alleen duurzaam is, maar ook economisch toekomstbestendig.

De Drie Pijlers van Impactvol Vastgoed

CBRE IM hanteert drie kernprincipes die richting geven aan haar investeringen:

  1. Duurzaamheid & Klimaatadaptatie
    Projecten moeten voldoen aan strenge duurzaamheidsnormen en klimaatadaptieve oplossingen bevatten. Dit gaat over zaken zoals circulair bouwen, hergebruik van materialen, hernieuwbare energie en oplossingen voor opslag van energie.
  2. Inclusiviteit & Gemeenschapsvorming
    Plekken waar mensen samenkomen en zich thuis voelen, creëren blijvende waarde. Dit gaat verder dan alleen gedeelde ruimtes; het betekent ook het stimuleren van sociale interactie en een veilige en leefbare omgeving creëren.
  3. Financiële Duurzaamheid & Waardebehoud
    Impact en rendement gaan hand in hand. Door strategische locaties te herontwikkelen en slim om te gaan met exploitatiemodellen, blijven projecten aantrekkelijk voor zowel bewoners als investeerders. Dit betekent niet alleen aandacht voor rendement, maar ook voor risicomanagement en marktwaarde op de lange termijn.

De Toekomst van Impact Investing in Vastgoed

De rol van de vermogensbeheerder in vastgoed verandert snel en continu. Door actief de regie te nemen, kunnen beleggers beter waarborgen dat hun kapitaal niet alleen financieel rendeert, maar ook een tastbare, positieve bijdrage levert aan de samenleving.

Oremus: “Wij vertalen de ESG-ambities van pensioenfondsen naar investeringsbeslissingen die echt impact maken. Dat is wat moderne vastgoedbeleggingen nodig hebben: een aanpak waarin duurzaamheid, inclusiviteit en financieel rendement samenkomen.”

Case: Parkhaven Utrecht – Van Industriële Grond naar Groene Stadswijk

Parkhaven Utrecht is onderdeel van het woningplatform dat wordt gemanaged door CBRE IM. Dit project is ontwikkeld op een voormalige industriële locatie – het terrein van soepfabriek Intertaste – die inmiddels volledig getransformeerd is in een levendige, groene woonomgeving met een mix van middenhuur- en vrije sectorwoningen.

Vanaf de ontwikkelingsfase was CBRE IM nauw betrokken en heeft zij de kaders gesteld vanuit haar investeringsvisie gericht op impactvol beleggen. Dit betekent dat duurzaamheid, leefbaarheid en sociale cohesie vanaf de start leidende principes waren.

Parkhaven Utrecht in cijfers

  • 333 duurzame huurwoningen verdeeld over 12 woongebouwen.
  • 264 vrije sector huurwoningen, 69 middenhuurwoningen.
  • Meer dan 100 woningen met een huurprijs onder de €1.000.
  • 44 woningen toegewezen aan doorstromers vanuit sociale huur.
  • 10 woningen gereserveerd voor mensen in sleutelberoepen zoals zorg en onderwijs.
  • Ruim opgezette, groene omgeving met gezamenlijke binnentuinen en autovrije zones.

Ontwikkelend bouwer Plegt-Vos realiseerde de woningen en werkte samen met CBRE IM om ervoor te zorgen dat het project voldoet aan hoge duurzaamheids- en kwaliteitseisen.

Door de locatie slim te herontwikkelen, kon CBRE IM bijdragen aan binnenstedelijke verdichting zonder in te leveren op leefbaarheid. Parkhaven combineert hoogwaardige woningbouw met brede autovrije lanen, groene binnentuinen en de nabijheid van het Merwedekanaal. Het project laat zien hoe een combinatie van slimme stedenbouwkundige keuzes en een duidelijke langetermijnvisie kan bijdragen aan duurzame en toekomstbestendige stedelijke gebieden.

Over de auteur:

Paul Oremus is Country Manager & Fund Manager bij CBRE Investment Management. Na verschillende rollen binnen het bedrijf te hebben vervuld – waaronder CFO/COO Nederland – werd hij in 2013 benoemd tot Country Manager en in 2014 tot Fund Manager van het Nederlandse woningplatform. Sindsdien vervulde hij diverse andere functies en was hij betrokken bij de lancering van de Europese woningstrategie.