Direct naar de content
Dit artikel wordt u aangeboden door Invesco
De redactie van Pensioen Pro draagt voor deze inhoud geen verantwoordelijkheid.

De 10 dingen waar beleggers in het vierde kwartaal op moeten letten

Door Kristina Hooper, Chief Global Market Strategist, Invesco

Het derde kwartaal was een nogal gedenkwaardig kwartaal voor economieën en markten, aangezien de desinflatie in de meeste ontwikkelde economieën aanhield, grote westerse ontwikkelde centrale banken de versoepeling breed omarmden en aandelen in veel regio’s een sterk kwartaal hadden.1 Wat zou er kunnen gebeuren nu we het vierde kwartaal ingaan? Hier zijn 10 dingen om in de gaten te houden:

1. De olieprijs

Nu de staking van de Amerikaanse havenarbeiders achter de rug is (tenminste tot januari, maar waarschijnlijk zal die dan volledig zijn opgelost), is de andere grote macro-zorg een escalatie van de spanningen in het Midden-Oosten en de impact daarvan op de olieprijs.

Het goede nieuws is dat dit niet eind jaren 70 is. Tegenwoordig zijn de Verenigde Staten de grootste producent van ruwe olie ter wereld, goed voor 12,9% van de totale ruwe olie ter wereld.2 En de VS zijn de afgelopen zes jaar de grootste producent geweest; daarvoor stond het sinds het midden van de jaren 70 niet meer bovenaan de lijst.3 Bovendien heeft OPEC+ meer moeite gehad om overeenstemming te bereiken over productiecontroles die helpen de prijzen hoger te houden. Als gevolg hiervan zijn de olieprijzen relatief laag gebleven, ondanks het conflict in het Midden-Oosten.

Dat gezegd hebbende, hebben we de afgelopen week een aanzienlijke stijging van de olieprijzen gezien vanwege zorgen dat Israël de Iraanse olie-industrie zou kunnen bombarderen. In feite lag de prijs van Brent-ruwe olie op 26 september onder de $ 72 per vat, maar is sindsdien gestegen tot $ 80 per vat.4 Ik hoop dat dit een kortetermijnpiek zal zijn, en de recente geschiedenis staat aan mijn kant. Zowel in oktober 2023 als in april 2024 zagen we de olieprijs stijgen tot boven de $ 90 per vat vanwege zenuwen over een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten, om vervolgens snel weer te dalen.4

2. Volatiliteit van de Amerikaanse aandelenmarkt

Sinds 26 september is de VIX-volatiliteitsindex gestegen van 15 naar bijna 20,5, nu de olieprijs is gestegen. Met de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen en de mogelijkheid dat de olieprijs verder zal stijgen, verwacht ik dat de VIX op korte termijn nog verder zal stijgen. Maar we moeten in gedachten houden dat stijgingen in volatiliteit en marktschommelingen erg emotioneel kunnen zijn en kansen op verkeerde prijsstelling kunnen vertegenwoordigen.

3. Goudprijzen

De goudprijzen bleven stijgen in het derde kwartaal. Ik zie goud als een afdekking tegen geopolitieke risico’s. Veel beleggers lijken zich op hun gemak te voelen om uit het risicospectrum te stappen, zolang ze maar afdekkingen in hun portefeuille hebben, zoals goud. Ik heb gemerkt dat goud de afgelopen tien jaar Amerikaanse staatsobligaties lijkt te hebben vervangen als de “veilige haven”-activaklasse van keuze voor veel beleggers. Ik verwacht dat deze trend zich zal voortzetten, gezien de onzekerheid rond de Amerikaanse verkiezingen en de toenemende spanningen in het Midden-Oosten. Goud zou ook aantrekkelijker kunnen blijken voor sommige investeerders, omdat de opportuniteitskosten van het bezitten van goud afnemen naarmate de rentetarieven dalen. Het is belangrijk dat we erkennen dat in deze omgeving een stijgende goudprijs niet per se duidt op een ‘risico-off’-omgeving.

4. Economie van de eurozone

De economie van de eurozone is zeer veerkrachtig gebleken, maar staat onder toenemende druk. De inkoopmanagersindex (PMI) van de eurozone voor september laat zien dat de productiesector diep in krimpgebied zit (vooral Duitsland kampt met zeer sterke tegenwind) en de dienstensector, hoewel nog steeds in expansie, bevindt zich op een dieptepunt van zeven maanden.6

Het goede nieuws is dat de flash-schatting voor de inflatie in de eurozone in september 1,8% was, een daling ten opzichte van 2,2% in augustus, wat opmerkelijk is omdat dit de eerste keer was dat de inflatie onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) van 2% daalde sinds juni 2021.7 Dit vergroot de kans op een nieuwe renteverlaging wanneer de ECB volgende week bijeenkomt. Het is echter geen ‘fait accompli’, aangezien de inflatie in de dienstensector hoog blijft ondanks enige desinflatoire vooruitgang. Vanwege de druk op de economie van de eurozone hoop ik dat de ECB de versoepeling voortzet, wat de economie een broodnodige impuls zou moeten geven.

5. Inflatie in de VS

Na het extreem sterke banenrapport van vorige week voor september, zijn er opnieuw zorgen dat de Amerikaanse economie te heet wordt. Niet alleen was de banencreatie veel hoger dan verwacht, maar nu is de loongroei ook met 4,0% gestegen op jaarbasis, ruim boven de 3,6% jaar-op-jaar groei in juli.8 In feite begon deze angst voor oververhitting al eerder in de week met de ISM Services Purchasing Managers’ Index-lezing voor september, die 54,9 was, ruim boven de lezing van augustus van 51,5.9 Bovendien steeg de subindex voor nieuwe orders in september naar maar liefst 59,4, meer dan 6 punten boven de lezing van augustus van 53,9. Dit schrok de markten, vooral vlak na de enorme renteverlaging van de Federal Reserve in september.

We zullen de gegevens nauwlettend in de gaten willen houden, aangezien de toespraak van de voorzitter van de Federal Reserve (Fed), Jay Powell, van afgelopen maandag duidelijk maakte dat de Fed nog steeds afhankelijk is van gegevens, en dat omvat inflatiegegevens: “Zoals ik al zei, weerspiegelt ons besluit om onze beleidsrente met 50 basispunten te verlagen ons groeiende vertrouwen dat, met een passende herijking van ons beleidsstandpunt, de kracht van de arbeidsmarkt kan worden gehandhaafd in een context van gematigde economische groei en inflatie. duurzaam omlaag naar 2 procent. Als de economie zich in grote lijnen ontwikkelt zoals verwacht, zal het beleid in de loop van de tijd naar een neutralere houding bewegen. Maar we zitten niet op een vooraf bepaalde koers. De risico’s zijn tweezijdig en we zullen onze beslissingen vergadering na vergadering blijven nemen. Terwijl we aanvullende beleidsaanpassingen overwegen, zullen we zorgvuldig de binnenkomende gegevens, de veranderende vooruitzichten en de balans van de risico’s beoordelen.”10

6. Het pad van het monetaire beleid

Over het algemeen verwacht ik dat een aantal grote centrale banken langzamer vooruitgang zullen boeken op hun monetaire beleidspaden dan eerder verwacht. Het zou me bijvoorbeeld niet verbazen als de Fed van koers verandert en dit jaar slechts één renteverlaging doorvoert. En nu Japan een nieuwe premier heeft, kan een toch al voorzichtige Bank of Japan, die zich bewust is van de marktreactie op de laatste renteverhoging, langzamer bewegen in het normalisatieproces. Over het algemeen denk ik dat centrale banken hun respectievelijke beleidspaden zullen voortzetten, maar op korte termijn voorzichtiger zullen zijn.

7. Britse aandelen

Ik kan niet anders dan enthousiast zijn over Britse aandelen. Ik weet dat er op korte termijn tegenwind is in verband met de herfstbegroting, die op 30 oktober wordt vrijgegeven, maar de waarderingen op de MSCI UK Index zijn aantrekkelijk in vergelijking met vergelijkbare ontwikkelde landen.11 De Britse economie heeft het tot nu toe goed volgehouden en de balansen van Britse huishoudens zijn sterk, hoewel het sentiment onlangs is geschaad door angsten over de begroting. De katalysatoren voor hogere Britse aandelen zouden simpelweg het wegnemen van onzekerheid kunnen zijn zodra de begroting wordt vrijgegeven, evenals voortdurende versoepeling van het monetaire beleid. Bovendien was het dividendrendement van de Britse index een robuuste 3,64% – ruim boven het MSCI ACWI-rendement van 1,87%.12

8. Het rendement op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties

Het rendement op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties is weer gestegen tot boven de 4% nu de markten het pad van de Fed heroverwegen.13 Dit is geen verrassing gezien de recente sterke economische gegevens uit de VS. Ik denk echter dat er de komende weken sprake zal zijn van aanzienlijke volatiliteit en ik verwacht dat de opbrengst aanzienlijk zal schommelen, wat economische gegevens, “Fedspeak” en zelfs zorgen rond de verkiezingen weerspiegelt.

9. Stimulans in China

Zoals ik al eerder heb gezegd, heeft het onlangs aangekondigde stimuleringspakket het potentieel om een ​​zeer significante impact te hebben op de Chinese economie – en zou het ook een impuls kunnen geven aan industrieën in de Europese economie, zoals fabrikanten van luxe goederen, gezien hun afhankelijkheid van Chinese consumenten. Natuurlijk verwacht ik dat Chinese aandelen een sterke begunstigde zullen zijn. We hebben al een positieve reactie gezien op wat tot nu toe is aangekondigd en ik verwacht meer opwaarts potentieel naarmate we meer details over de stimulans krijgen. Tot nu toe ben ik erg bemoedigd, maar we zullen nauwlettend aandacht willen besteden aan de details rond fiscale stimulans, wat een noodzakelijke aanvulling is op monetaire stimulans.

10. Winstseizoen

De waarderingen van Amerikaanse aandelen zijn hoog geweest14, en daarom is het winstseizoen in de VS nog belangrijker in mijn boek. FactSet schat de jaar-op-jaar winstgroei voor de S&P 500 op 4,2% voor het derde kwartaal.15 En we hebben al 60 bedrijven in de S&P 500 negatieve winstprognoses zien afgeven, terwijl slechts 50 positieve prognoses hebben afgegeven.15 Het feit is dat analisten hun winstramingen met een grotere marge hebben verlaagd dan normaal is tussen het begin van het kwartaal en nu. Ik ben echter bemoedigd dat we waarschijnlijk een breder scala aan bedrijven zullen zien die deze verlaagde verwachtingen overtreffen, en dat het er naar uitziet dat slechts een klein percentage van alle bedrijven een negatieve winstgroei zal rapporteren.

Voetnoten

Source: MSCI. For the quarter ending Sept. 30, 2024, the MSCI Europe Index returned 6.63%, the MSCI UK Index returned 7.94%, the MSCI US Index returned 5.93%, the MSCI Japan Index returned 5.88%, the MSCI China Index returned 23.64%, and the MSCI Emerging Markets Index returned 8.88%.

Source: US Energy Information Administration, March 11, 2024

Source: American Enterprise Institute, June 11, 2019

Source: Bloomberg, as of Oct. 7, 2024

Source: Bloomberg, as of Oct. 7, 2024

Source: S&P Global/HCOB, October 2024

Source: Eurostat, October 2024

Source: US Employment Situation Report, Oct. 4, 2024

Source: Institute for Supply Management, October 2024

10 Source: Federal Reserve speech transcript, Sept. 30, 2024

11 Source: MSCI as of Sept. 30, 2024. The MSCI UK Index had a price-to-earnings ratio of 12.86 compared to 21.76 for the MSCI All Country World Index (ACWI)

12 Source: MSCI, as of Sept. 30, 2024

13 Source: Bloomberg, L.P., as of Oct. 7, 2024

14 Source: MSCI as of Sept. 30, 2024. The MSCI US Index had a price-to-earnings ratio of 27.33 compared to 21.76 for the MSCI All Country World Index (ACWI)

15 Source: FactSet Earnings Insight, Oct. 4, 2024