Direct naar de content
Dit artikel wordt u aangeboden door Achmea Investment Management
De redactie van Pensioen Pro draagt voor deze inhoud geen verantwoordelijkheid.

Rising stars: dé manier om je als actieve belegger te onderscheiden

Ná de coronacrisis hebben we relatief veel rising stars (upgrades naar investment grade vanuit high yield) gezien. Dit waren vooral fallen angels die tijdens de coronacrisis hun investment grade rating kwijtraakten. Deze bedrijven hadden enkele jaren nodig om hun kredietratio’s te verbeteren om weer toe te kunnen treden tot de investment grade index.

Rising stars: bedrijven die van high yield naar investment grade schieten

Rising stars zijn dé manier om je als actieve belegger te onderscheiden. Passieve fondsen kunnen immers niet beleggen in BB’s, en veel institutionele beleggers zijn strikt gebonden aan het onderscheid tussen investment grade en high yield. De Achmea IM creditfondsen beleggen vooral in investment grade bedrijven maar hebben ook ruimte voor het innemen voor BB-posities. Dat biedt rendementspotentieel.

Rising stars zijn bedrijven met een high yield rating (BB+ en lager) die worden geüpgraded naar investment rade (BBB- en hoger). Een falllen angel is precies het omgekeerde: een bedrijf dat vanuit investment grade afglijdt naar high yield. Het afgelopen jaar waren er veel rising tars in de euro investment grade markt. Rising stars bieden doorgaans significant hogere spreads dan de laagste categorie van de investment grade markt (BBB-, zie figuur 4). Het hogere kredietrisico van deze lagere gerate obligaties is natuurlijk een belangrijke verklaring voor dit spreadverschil. Marktsegmentatie speelt echter ook een rol: veel investment grade beleggers mogen niet in high yield obligaties beleggen. Zij moeten wachten totdat de obligatie geüpgraded is naar investment grade voordat zij erin kunnen beleggen. Dit spreadverschil fluctueert flink door de cyclus heen, meestal laag in een economische stabiele omgeving en hoog als er spanning in de markt is en of er meer onzekerheid is. Wat daarbij ook een rol kan spelen is de samenstelling van de verschillende ratingbuckets. Zitten er bijvoorbeeld veel verbeterende credits in de BB-bucket, dan zal het spreadverschil met BBB- relatief klein zijn.

Veel rising stars in 2023

Ná de coronacrisis hebben we relatief veel rising stars, upgrades naar investment grade vanuit high yield gezien. Dit waren vooral fallen angels die tijdens de coronacrisis hun investment grade rating verloren waren (zie figuur 5). Deze bedrijven hadden enkele jaren nodig om hun kredietratio’s te verbeteren en weer toe te kunnen treden tot de investment grade index. Het beste voorbeeld hiervan is autofabrikant Ford, dat verassend snel weer de index inkwam nadat S&P Ford upgradede naar investment grade vanwege sterke vooruitgang met kostenbesparingen.

Maar er zaten ook bedrijven tussen die al tijdens de Eurocrisis hun investment grade rating verloren. Een voorbeeld hiervan is Banco Comercial Portugues, daarover hieronder meer. Ook hebben we jonge bedrijven in opkomende sectoren gezien die op een gegeven moment groot en kredietwaardig genoeg waren om de opmars naar de investment grade index te maken.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan Netflix.

Rising stars: dé manier om je als actieve belegger te onderscheiden

Immers, passieve fondsen kunnen niet beleggen in BB’s.
Daarnaast zijn ook andere beleggers strikt gebonden aan het onderscheid tussen investment grade en high yield. De Achmea IM creditfondsen beleggen vooral in investment grade bedrijven maar hebben ook ruimte voor het innemen voor BB-posities.
Wanneer een rising star wordt geüpgraded naar investment grade, dan zullen de obligaties in lijn gaan handelen met investment grade. Dat betekent dat de spread flink daalt en dat er waarde wordt toegevoegd met een overwogen positie in een rising star. Hieronder lichten we een tweetal voorbeelden toe waarvan onze fondsen hebben kunnen profiteren:

  • Streaminggigant Netflix naar investment grade
    Netflix heeft in 2023 drie upgrades gekregen van de rating agencies en we zijn, hierop vooruitlopend, het hele jaar overwogen geweest. De belangrijkste drijfveer van de upgrades was de kracht van Netflix’ verdienmodel en de sterke kredietwaardigheidsratio’s. Het bedrijf heeft minder last van de toegenomen concurrentie dan aanvankelijk gedacht. Daarnaast is Netflix niet meer afhankelijk van externe financiering voor de dagelijkse werkzaamheden, wat de financiële risico’s verlaagt.
  • Banco Comercial Portugues (BCP) ook naar investment grade
    BCP is een top vier bank in Portugal. Dankzij het herstel van de economie sinds de eurocrisis heeft Portugal een forse ratingverbetering behaald. BCP heeft haar buffers ook flink op kunnen voeren, terwijl slechte leningen fors gedaald zijn. Door de ratingverbetering van Portugal en de goede kapitaalratio’s zijn de senior obligaties van BCP weer investment grade. In anticipatie op de upgrade naar investment grade namen wij een overwogen
    positie in.

Let op: Dit is een publicitaire mededeling. Fondsrendementen zijn voor aftrek van kosten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Raadpleeg het prospectus van het Achmea IM Euro Corporate Bond Fund voordat u een beleggingsbeslissing neemt.

Disclaimer

Achmea Investment Management B.V. (“Achmea IM”) heeft de informatie in dit document met zorg samengesteld. Deze informatie is alleen bestemd voor gekwalificeerde beleggers en/of professionele beleggers zoals bedoeld in de Wet op het financieel toezicht (“Wft”). Dit document is of bevat (i) geen aanbod of uitnodiging om financiële instrumenten te kopen, te verkopen of te verhandelen (in de zin van 1:1 Wft), (ii) geen beleggingsaanbeveling of beleggingsadvies (in de zin van 1:1 Wft), en (iii) geen juridisch of fiscaal advies. Raadpleeg in voorkomende gevallen een juridisch of fiscaal adviseur. Achmea IM raadt u af een (beleggings)beslissing uitsluitend te baseren op de in dit document opgenomen informatie. Achmea IM is niet aansprakelijk voor schade die het gevolg is van een dergelijke (beleggings)beslissing.
Dit is reclame. Raadpleeg het prospectus van het Achmea IM Euro Corporate Bond Fund voordat u een beleggingsbeslissing neemt. De weergegeven scenario’s zijn een schatting van het toekomstige rendement op basis van gegevens uit het verleden, en geven geen exacte indicatie. Uw rendement hangt af van hoe de markt presteert en hoe lang u de belegging/het product aanhoudt.
De informatie in dit document is (mede) gebaseerd op informatie die Achmea IM van betrouwbaar geachte informatiebronnen heeft verkregen. Achmea IM garandeert niet de betrouwbaarheid van die bronnen en de juistheid en volledigheid van de van die bronnen verkregen informatie. De informatie in dit document is puur informatief en u kunt daaraan geen rechten ontlenen. Alle informatie is een momentopname, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Het verstrekken van dit document na de oorspronkelijke publicatiedatum is geen garantie dat de hierin opgenomen informatie op die latere datum nog juist en volledig is. Achmea IM heeft het recht om deze informatie zonder aankondiging te wijzigen. Het noemen van rendementen op beleggingen in dit document dient uitsluitend als uitleg en toelichting. Achmea IM spreekt daarmee geen verwachting uit over het rendement of koersverloop van die beleggingen. De waarde van uw belegging kan fluctueren en in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De informatie in dit document is gebaseerd op door Achmea IM gemaakte aannames. Het is mogelijk dat andere aannames worden gemaakt dan de door Achmea IM gemaakte aannames. De door Achmea IM getrokken conclusies zijn daarom niet noodzakelijkerwijs juist en/of volledig.
U mag de informatie in dit document alleen voor eigen persoonlijk gebruik kopiëren. Informatie over de beleggingsinstellingen van Achmea IM kan een publicitaire mededeling bevatten. Raadpleeg het prospectus van de beleggingsinstellingen op achmeainvestmentmanagement.nl voordat u een beleggingsbeslissing neemt. U mag de informatie niet overnemen, vermenigvuldigen, distribueren of openbaren zonder schriftelijke toestemming van Achmea IM. Alle informatie (teksten, foto’s, illustraties, grafisch materiaal, handelsnamen, logo’s, woord- en beeldmerken) blijft eigendom van of in licentie bij Achmea IM en wordt beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of intellectueel eigendomsrecht. Er worden geen rechten of licenties overgedragen bij gebruik van of toegang tot deze informatie.
Uitgegeven door: Achmea Investment Management B.V., statutair gevestigd te Zeist en kantoorhoudende te Zeist (Handelsregister nr. 18059537). Achmea IM is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (“AFM”) in Amsterdam (AFM registratie 15001209) als beheerder van beleggingsinstellingen zoals bedoeld in artikel 2:65a Wft en is onder deze vergunning bevoegd tot het verlenen van de beleggingsdiensten als opgenomen in het door de AFM gehouden register.