Direct naar de content
Dit artikel wordt u aangeboden door Columbia Threadneedle Investments
De redactie van Pensioen Pro draagt voor deze inhoud geen verantwoordelijkheid.

Omgaan met marktvolatiliteit te midden van Amerikaanse importheffingen en beleidsonzekerheid

Ontdek hoe Columbia Threadneedle Investments zich blijft richten op de beleggingsfundamentals op lange termijn en op het samenstellen van portefeuilles die voor onze klanten rendement genereren, ondanks onzekerheid op de aandelen- en obligatiemarkten.

William Davies, Global CIO

Nu de onzekerheid als een donkere wolk boven de aandelen- en obligatiemarkten hangt, blijven wij ons richten op de beleggingsfundamentals op lange termijn en op het samenstellen van portefeuilles die voor onze klanten rendement genereren.

Na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump werd er voor 2025 een sterke Amerikaanse economie verwacht, maar tegelijk waren er zorgen over oplopende inflatie. De verwachting voor Europa was daarentegen dat het zijn trage groei zou voortzetten. Maar door nieuwe ontwikkelingen – die voornamelijk het gevolg zijn van beleidsbeslissingen in de VS – is het beleggingsklimaat aanzienlijk veranderd. 

Belangrijkste oorzaken van de volatiliteit

In de VS heeft de oprichting van het Department of Government Efficiency (DOGE), dat de uitgaven van de federale overheid moet terugdringen, grote consequenties voor de Amerikaanse economie. Consumenten houden de hand meer op de knip en een aantal Amerikaanse groei-indicatoren lopen al terug.

Amerikaanse heffingen op Chinese goederen werden al verwacht, maar doordat de VS importheffingen heeft opgelegd aan Mexico, Canada en Europa – van oudsher toch bondgenoten – is de wereldhandel een stuk minder voorspelbaar geworden. Daardoor aarzelen bedrijven om investeringsbeslissingen te nemen en stellen ze hun kapitaaluitgaven uit, wat het economisch momentum doet afnemen. Dit is bijvoorbeeld duidelijk af te lezen aan de recente stijging van de CBOE Volatility Index (de VIX), een toekomstgerichte index die inzicht biedt in welke volatiliteit er wordt verwacht op de markt.

Bovendien hebben de koerswijzigingen in het buitenlandbeleid van de regering-Trump – met name de ontmoeting tussen Trump en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky – ertoe geleid dat ook Europa een drastisch andere beleidskoers is gaan varen. Toonaangevende politici zoals Friedrich Merz, die waarschijnlijk de nieuwe bondskanselier van Duitsland wordt, hameren erop dat Europa zelfredzamer moet worden. Beleidsmakers hebben een verhoging aangekondigd van de overheidsuitgaven, met name voor defensie, en, meer in het algemeen, van de Europese begroting. Hierdoor wordt er nu van uitgegaan dat Europa in 2025 en 2026 sterker zal groeien dan eerst werd verwacht.  


Aandachtspunten voor beleggers
Wat zijn de gevolgen van al deze ontwikkelingen voor de markten?

De S&P 500 is sinds het recordniveau in februari gedaald met meer dan 10% en heeft daarmee dus een correctie ondergaan. De EURO STOXX 50 heeft het sinds begin december 2024 zelfs zo’n 15 procentpunten beter gedaan dan de S&P 500.[1] 

Op de Europese obligatiemarkt is de rente opgelopen doordat verwacht wordt dat consumenten meer geld gaan uitgeven. In de VS is de rente daarentegen teruggelopen, omdat de groeiverwachtingen minder rooskleurig worden. Deze tegenstelling is vrij uitzonderlijk. Verder blijven de spreads op bedrijfsobligaties met een hoge kredietwaardigheid stabiel, terwijl in de segmenten met een lagere kredietbeoordeling, zoals high yield met een CCC-rating, een verkoopgolf begint te ontstaan.  

Tot slot werd er gevreesd dat de Chinese groei verstikt zou worden door importheffingen, maar die vrees is vooralsnog niet bewaarheid. Bovendien heeft president Xi zich bereid getoond om samen te werken met de private sector. Daardoor trokken de Chinese markten weer aan. 

Omgaan met volatiliteit
We hebben allemaal veel stof tot nadenken, vooral wat betreft de onderlinge samenhang van de wereldeconomie. Maar ook in onzekere tijden is het mogelijk om de aandacht te vestigen op wat wél zeker is.

Bij Columbia Threadneedle Investments richt het Global Fundamental Research Team – een team van experts die diepgravende analyses uitvoeren – zich er nu op marktturbulenties op korte termijn te onderscheiden van fundamentele economische veranderingen.

Wat bedrijfsanalyses betreft, is het voorspellen van het Amerikaanse beleid rond importheffingen, bijvoorbeeld, koffiedik kijken: komen er importheffingen of niet? En worden die vervolgens een week later weer ingetrokken of niet? Dit leidt tot onzekerheid. Maar het leidt er ook toe dat bedrijven besluiten om eventuele investeringen uit te stellen vanwege de onzekerheid over het economische beleid. We weten ook dat de overheidsuitgaven in de VS zullen dalen en dat het omgekeerde het geval zal zijn in Europa. We kunnen analyses uitvoeren en vrij zeker zijn van de resultaten.

Dit benadrukt het belang van actief beheer en de toegevoegde waarde van een sterk, internationaal onderzoeksteam dat modellen kan ontwikkelen waarin onderscheid wordt gemaakt tussen wat zeker en wat hypothetisch is.

Het belang om belegd te blijven
Beleggers maken vaak de fout om te proberen de markt te timen door er simpelweg uit te stappen. De huidige correctie doet weliswaar even pijn, maar is niet uitzonderlijk groot: op 12 maart stond de VIX op 24, terwijl het langetermijngemiddelde 20 bedraagt.

De recente schommelingen op de markt zijn bovendien de dertigste correctie van 5% of meer sinds de wereldwijde financiële crisis van 2009. Sindsdien bedraagt het rendement op jaarbasis gemiddeld meer dan 14%. Historisch gezien werden sommige van de ergste verliezen op korte termijn gevolgd door perioden waarin de markten weer flink aantrokken. Stapt u uit? Dan bestaat dus het reële gevaar dat u de winsten direct na zo’n correctie misloopt.

De kern van de zaak

Hoewel politieke onzekerheid de markten vaak tijdelijk verstoort, is het belangrijk dat u als belegger onthoudt dat de fundamentals op lange termijn de meest betrouwbare indicator zijn voor toekomstig rendement. Bij Columbia Threadneedle berust onze benadering fundamenteel op onderzoek. Daardoor kunnen we omgaan met onzekerheid en onze portefeuilles positioneren voor sterke prestaties op lange termijn. Nu onvoorspelbaarheid de norm is geworden, bewijst de waarde van een gedisciplineerde actieve beleggingsstrategie en intensief onderzoek zich des te meer: zo kunnen portefeuilles samengesteld worden die bestand zijn tegen alle marktomstandigheden.

[1] Bloomberg, per 13 maart 2025.

Belangrijke informatie

Alleen voor professionele klanten en/of gelijkwaardige typen beleggers in uw rechtsgebied (niet te gebruiken voor, of te overhandigen aan particuliere beleggers)
Dit document is uitsluitend ter informatie bedoeld en kan in geen geval worden beschouwd als leidraad of investeringsadvies. Het vormt geen aanbod of uitnodiging tot een opdracht om effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen, noch om investeringsadvies of investeringsdiensten te verstrekken. Investeren brengt risico’s met zich mee, onder meer het risico uw inleg te verliezen. Uw vermogen loopt risico. Het marktrisico kan consequenties hebben voor een specifiek bedrijf, sector van de economie, branche of voor de markt als geheel. De waarde van investeringen is niet gegarandeerd. Het is dan ook mogelijk dat investeerders het bedrag dat zij hebben belegd niet terugkrijgen. Investeren op de internationale markten gaat gepaard met bepaalde risico’s en een zekere volatiliteit als gevolg van politieke of economische ontwikkelingen, schommelingen in de wisselkoersen en afwijkende financiële en boekhoudkundige normen. De effecten die in dit document aan bod komen, worden uitsluitend ter illustratie opgevoerd, zijn onderhevig aan verandering en mogen niet opgevat worden als een aanbeveling om te kopen of te verkopen. Er wordt geen uitspraak gedaan over de eventuele winstgevendheid van die effecten. De genoemde standpunten komen overeen met de visie op de vermelde datum, kunnen veranderen als de situatie op de markt of elders verandert en wijken mogelijk af van de standpunten van andere aan Columbia Threadneedle Investments (Columbia Threadneedle) gelieerde of verwante bedrijven of medewerkers. De daadwerkelijke portefeuilles of investeringsbeslissingen van Columbia Threadneedle en gelieerde ondernemingen, zowel voor eigen rekening als namens klanten, zijn niet per se in overeenstemming met de standpunten uit dit document. Deze informatie is niet bedoeld als investeringsadvies en houdt geen rekening met de individuele situatie van iedere investeerder. Bij investeringsbeslissingen zijn de individuele financiële behoeften en doelstellingen, de investeringshorizon en de risicotolerantie van investeerders altijd van doorslaggevend belang. De vermelde activaklassen zijn mogelijk niet geschikt voor iedere investeerder. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst en ook prognoses mogen niet als garanties worden beschouwd. Informatie en inzichten van derden zijn afkomstig van betrouwbaar geachte externe bronnen, maar de juistheid en volledigheid ervan kunnen niet worden gegarandeerd. De informatie in dit document is niet gecontroleerd door een toezichthouder.

In de EER: Uitgegeven door Threadneedle Management Luxembourg S.A., dat is ingeschreven in het Registre de Commerce et des Sociétés (Luxembourg) onder nr. B 110242 en/of Columbia Threadneedle Netherlands B.V., dat onder toezicht staat van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) en ingeschreven is onder nr. 08068841.